Rooibos Jun

Hej på er!

Ledsen för radioskuggan härifrån det senaste. Det har varit en omtumlande tid i mitt liv men främst en ganska positiv sådan.

Jag har även äntligen skaffat mig tandställning! 36 år gammal… haha! I Sverige kan det verka märkligt men här i Thailand går var och varannan trettioplussare runt med tandställning. Dessutom har jag en tandbricka (heter det så) i gommen så kan inte tugga… så nu tröstar jag mig med en flaska iskall Jun! Vad är det? Jun är fermenterat te och det enda dom skiljer det ifrån kombucha är att man matar scobyn med honung istället för socker. Nu gjorde jag jun med rooiboste, men rekommendrrar ett ljusare te, typ grönt, för jun.

Här är receptet:

Rooibos jun

ca 1 liter

1 liter kokhett vatten

3 påsar rooiboste

1 dl rå ekologisk honung

1 scoby mamma

1 dl scobyvätska

Koka upp vatten. Ta bort från värmenoch lägg i te. Låt dra i cirka 10 minuter. Ta bort påsarna och häll i honungen. Blanda väl och låt stå tills teet är rumstempererat. Blanda i 1 dl scoby vätska och häll i en glas eller plastkaraff. Lägg i scobyn med glansiga sidan uppåt. Täck med en tygbit och knyt ihop med ett snöre. Låt stå i skugga i cirka en vecka. Teet ska inte bli för beskt i smaken. Häll upp i en flaska o ställ i kylen.  Vill du ha bubblor i så låt flaskan stå kvar i rumstemperatur några dagar med extra honung, frukt eller bär.

Läs om vår kommentarspolicy